Boka Tid Fråga oss

Behandling mot tandgnissling (Bruxsism)

Förutom att användas i estetiska behandlingar har muskelavslappnande medel, (i vardagstal Botulinumtoxin Typ A) stora användningsområden i medicinska syften. EBKs erfarna leg.läkare och sjuksköterskor behandlar även tandgnissling och tandpressning – något som kan höja livskvalitén för många.

Boka kostnadsfri konsultation

VAD ÄR MEDICINSK BEHANDLING MED BOTULINUMTOXIN TYP A MOT TANDGNISSLING?

Botulinumtoxin Typ A är ett läkemedel som har använts i decennier inom exempelvis neurologin för behandling av lokala kramp- och muskelspänningstillstånd. Numera förknippas ämnet kanske mest med estetiska injektionsbehandlingar, men vi behandlar även med stor framgång enklare medicinska åkommor som migrän, tandgnissling och besvärande svettningar med Botulinumtoxin Typ A. För många innebär behandling en stor befrielse och en högre livskvalitet.

Tandgnissling eller tandpressning (att man biter ihop hårt i sömnen) är oerhört vanligt och kan ge symptom som sömnbesvär, huvudvärk och kronisk ömhet i tuggmuskler och käkleder. Tänderna riskeras att slitas ner, och på sikt kan emaljen skadas.
Botulinumtoxin Typ A har visat sig vara en ytterst effektiv metod för att tillfälligt försvaga käkmuskeln och minska tandgnisslingen.

Behandling hos patienter som har bitit väldigt hårt kan också bidra till en smalare ansiktskontur, en så kallad V-form, vilket de flesta ser som en positiv bieffekt.

Vanliga frågor

Hur går en behandling mot tandgnissling till?
En liten mängd Botulinumtoxin Typ A injiceras i tuggmuskeln/käkmuskeln. I besöket ingår självfallet alltid en inledande konsultation med någon av våra legitimerade och certifierade sjuksköterskor eller läkare.

När får jag effekt av behandlingen?
Effekten kommer gradvis och når full effekt inom 7–10 dagar. Normalt sett sitter effekten av behandlingen under ca 3–6 månader.

Finns det några biverkningar?
Behandlingen är en enkel, säker och väl beprövad metod, och riskerna små. I enstaka fall kan biverkningar uppstå i form av muntorrhet och försvagning i tuggmuskulaturen, men dessa besvär är övergående. Eventuella biverkningar skall alltid rapporteras till behandlare.

Hur känns det efter medicinsk Botulinumtoxin Typ A behandling?
Efter behandlingen kan du uppleva en tillfälligt, mycket lätt rodnad. En del kan få en lätt huvudvärk och/eller ömhet det första dagarna, men i övrigt är behandlingen inte märkbar.

Kan jag gå tillbaka till arbetet efter Botulinumtoxin Typ A Behandling?
Javisst! Det går utmärkt att gå tillbaka till arbete eller studier direkt efter behandling.

Vad ska jag tänka på efter behandling?
Undvik att röra vid det behandlade området sex timmar efter behandlingen. Undvik också intensiv träning, bastu och flygresor de närmaste dagarna efter behandling.

När ska man undvika att göra Botulinumtoxin Typ A behandling?
Man bör generellt undvika injektionsbehandlingar om man tar blodförtunnande läkemedel. Är du gravid eller ammande behandlar vi dig inte.

Är du osäker om detta är en behandling för dig? Fråga någon av våra experter!