Boka Tid Fråga oss

Medicinsk behandling mot extrema svettningar (Hyperhidros)

Förutom att användas i estetiska behandlingar har muskelavslappnande medel (i vardagstal Botulinumtoxin Typ A) stora användningsområden i medicinska syften. EBK:s legitimerade läkare och sjuksköterskor behandlar även migrän– något som höjer livskvalitén hos de som behandlas.

Boka kostnadsfri konsultation

VAD ÄR MEDICINSK BOTULINUMTOXIN TYP A MOT HYPERHIDROS?

Botulinumtoxin Typ A är ett läkemedel som har använts i decennier inom exempelvis neurologin för behandling av lokala kramp- och muskelspänningstillstånd. Numera förknippas ämnet kanske mest med estetiska injektionsbehandlingar, men vi behandlar även med stor framgång medicinska åkommor som besvärande svettningar med Botulinumtoxin Typ A.

Extrem svettning (Hyperhidros) drabbar en liten del av befolkningen, ca 2–3 procent. Hyperhidros innebär en överaktivitet hos svettkörtlar och förekommer oftast i händer, fötter och i armhålor. Svettningarna är inte farliga i sig, men medför ofta stora sociala besvär.

Med hjälp av injektioner med Botulinumtoxin Typ A behandlas den här typen av svettningar på ett effektivt sätt och har förbättrat livskvaliteten avsevärt för många människor med Hyperhidros.

VANLIGA FRÅGOR:

Hur går en behandling mot extrema svettningar till?
I besöket ingår alltid en inledande konsultation med någon av våra legitimerade läkare och sjuksköterskor. Efter bedövning görs injektionerna lokalt på det berörda området.

Hur länge håller effekten av behandlingen?
Botolinumtoxinet blockerar svettkörtlarna under cirka 3–6 månader. Därefter behövs en ny behandling.

Finns det några biverkningar av denna typ av behandling?
Eventuella biverkningar av Botulinumtoxin Typ A är ovanliga, oftast lokala och alltid övergående. I sällsynta fall kan kunder uppleva ökad svettning på andra områden de första veckorna, men det är bara tillfälligt. Jobbar du med händerna, till exempel som kirurg eller musiker, bör du känna till att finmotoriken i händerna kan tillfälligt påverkas något.

Vad ska jag tänka på efter Botulinumtoxin-behandling?
Undvik att röra vid det behandlade området sex timmar efter behandlingen. Undvik också intensiv träning, bastu och flygresor de närmaste dagarna efter behandling.

När ska man undvika att göra Botulinumtoxin-behandling?
Man bör generellt undvika injektionsbehandlingar om man tar blodförtunnande läkemedel. Är du gravid eller ammande behandlar vid dig inte.