Boka Tid Fråga oss

Ådernätsbehandling med sklerosering – ta bort ytliga blodkärl på benen

Undviker du också att visa benen i shorts eller kjol på grund av kärlspindlar? Lugn, du behöver inte tillbringa sommaren i långbyxa. Sklerosering är en enkel, ofarlig och väl beprövad metod tar som bort ytliga kärl och ådernät.

Boka kostnadsfri konsultation

VAD ÄR SKLEROSERING?

Oälskat barn har många namn; ådernät, varicer, kärlspindlar eller blodkärlsbristningar. Tunna, blåröda blodkärl på benen är i regel ärftliga och/eller hormonellt betingade. Yttre faktorer som graviditet och stillastående arbete kan öka besvären.
För att reducera eller ta bort störande ådernät ges injektioner med ett läkemedel som får kärlen att klibba ihop sig, blekna och successivt försvinna. Behandlingen kallas sklerosering eller skleroterapi och är en effektiv behandling för snyggare ben.

Eriksbergskliniken erbjuder också ådernätsbehandling med hjälp av laser, där laserljuset koagulerar kärlen – de smälter ihop och absorberas gradvis av kroppen. Vi kan alla varianter av åderbråck och efter en konsultation hos oss kan vi rekommendera den metod som är bäst lämpad för just dig.

FÖR VEM PASSAR SKLEROSERING?

Dig med tunna, kosmetiskt störande ådernät på benen. För svårare besvär med smärtande och kliande åderbråck rekommenderas andra metoder. Är du osäker? Konsultera våra erfarna och legitimerade sjuksköterskor.

HUR GÅR SKLEROSERING PÅ EBK TILL?

För att reducera eller ta bort kosmetiskt störande ådernät ges lokala injektioner med ett ofarligt läkemedel som får kärlen att klibba ihop sig, blekna och successivt försvinna. Behandlingen utförs alltid av någon av våra legitimerade sjuksköterskor.

Injektionen ges med en mycket tunn nål. En tillfällig sveda kan förekomma under behandlingen men klingar av relativt snabbt.

Antalet ådernät och storlek i området avgör hur många behandlingar som behövs. Det är inte ovanligt att det behövs två till tre behandlingar innan man får det slutresultat som man är ute efter. Behandlingarna görs med 3 till 4 veckors mellanrum.

VANLIGA FRÅGOR:

När börjar jag se att ådernäten minskar?
Ibland kan det behandlade området se värre ut efteråt, men ådernätet försvinner successivt under loppet av 1–3 månader och det behandlade området bleknar.

Hur känns det ådernätsbehandling?
Ådernätsbehandling med sklerosering innebär ingen konvalescens och du kan gå tillbaka till jobbet direkt efteråt. Det första dygnet får du ha ett tryckförband på det behandlade området.

Är det något jag behöver tänka på efter behandling?
Direkt efter behandlingen blir kärlet rött och svullet, det är alldeles normal. För att minska risken för bestående pigmentering av huden ska du undvika att sola de närmaste veckorna. Undvik hård träning det första dygnet samt flygresor och bastubad under den första veckan. Vi rekommenderar även användning av stödstrumpor dagarna efter skleroseringsbehandling.

Hur länge håller resultatet?
Nybildning av ådernät uppstår ofta hos de kvinnor som har benägenhet för detta, och kompletterande behandlingar kan ibland vara nödvändigt efter ett 6–12 månader.

När ska man undvika att göra sklerosering?
Man bör generellt undvika injektionsbehandlingar om man tar blodförtunnande läkemedel. Är du gravid eller ammande avråder vi också från behandling.