Boka Tid Prislista

Botox-behandling mot tandgnissling (Bruxsism)

Förutom att användas i estetiska behandlingar har muskelavslappnande medel (i vardagstal Botox) stora användningsområden i medicinska syften. EBKs erfarna sjuksköterskor behandlar även tandgnissling och tandpressning – något som kan höja livskvalitén för många.

VAD ÄR MEDICINSK BOTOX MED TANDGNISSLING?

Botox är ett läkemedel som har använts i decennier inom exempelvis neurologin för behandling av lokala kramp- och muskelspänningstillstånd. Numera förknippas ämnet kanske mest med estetiska injektionsbehandlingar, men vi behandlar även med stor framgång enklare medicinska åkommor som migrän, tandgnissling och besvärande svettningar med Botox. För många innebär behandling en stor befrielse och en högre livskvalitet.

Tandgnissling eller tandpressning (att man biter ihop hårt i sömnen) är oerhört vanligt och kan ge symptom som sömnbesvär, huvudvärk och kronisk ömhet i tuggmuskler och käkleder. Tänderna riskeras att slitas ner, och på sikt kan emaljen skadas.
Botox har visat sig vara en ytterst effektiv metod för att försvaga käkmuskeln och minska tandgnisslingen. Behandling hos patienter som har bitit väldigt hårt kan också bidra till en smalare ansiktskontur, en så kallad V-form, vilket de flesta ser som en positiv bieffekt. I stora delar av Asien används Botox i käkmusklerna just för den förskönande effekten på V-formen!

Vanliga frågor

Hur går en Botox-behandling mot tandgnissling till?
En liten mängd Botox injiceras i tuggmuskeln/käkmuskeln. I besöket ingår självfallet alltid en inledande konsultation med någon av våra legitimerade och certifierade sjuksköterskor.

När får jag effekt av behandlingen?
Effekten kommer gradvis och når full effekt inom 7–10 dagar. Normalt sett sitter effekten av behandlingen under ca 3–6 månader.

Finns det några biverkningar?
Botoxbehandling är en enkel, säker och väl beprövad metod, och riskerna små. I enstaka fall kan biverkningar uppstå i form av muntorrhet och försvagning i tuggmuskulaturen, men dessa besvär är övergående.

Hur känns det efter medicinsk Botox-behandling?
Efter behandlingen kan du uppleva en tillfälligt, mycket lätt rodnad. En del kan få en lätt huvudvärk och/eller ömhet det första dagarna, men i övrigt är behandlingen inte märkbar.

Kan jag gå tillbaka till arbetet efter Botox-behandling?
Javisst! Det går utmärkt att gå tillbaka till arbete eller studier direkt efter behandling.

Vad ska jag tänka på efter behandling med Botox?
Undvik att röra vid det behandlade området sex timmar efter behandlingen. Undvik också intensiv träning och flygresor de närmaste dagarna efter behandling.

När ska man undvika att göra Botox-behandling?
Man bör generellt undvika injektionsbehandlingar om man tar blodförtunnande läkemedel. Är du gravid eller ammande avråder vi också från behandling. Är du osäker om detta är en behandling för dig? Fråga någon av våra experter!