Boka Tid Prislista

Bröstförminskning

Vad innebär en bröstförminskning?

Tung och hängande byst kan leda till besvär i form av smärta i axlar och nacke, märken efter BH-band samt eksem i bröstvecket. En bröstförminskning minskar bröstets volym och tyngd och ger brösten en ungdomligare form.

Operationsmetoden vid bröstförminskning och bröstlyft liknar varandra. Ett lyft av bröstvårta och vårtgård utförs och bröstvävnaden flyttas för att skapa en ungdomligare bröstform. Vårtgårdens storlek minskas vid behov. Överflödig bröstvävnad och hud tas bort.

Bröstförminskning i Stockholm

På Eriksbergskliniken i Stockholm erbjuder vi sedan 1989 plastikkirurgi och kosmetiska behandlingar av högsta klass. Med fokus på att återställa kroppens form och struktur strävar vi efter att uppnå naturliga resultat utifrån våra patienters unika behov.

Vi förstår betydelsen av hur en bröstförminskning kan förbättra kvinnors livskvalitet och hälsa. Du är i trygga händer hos vår plastikkirurg Dr Ann-Charlott Docherty Skogh och resten av teamet på Eriksbergskliniken.

Vår plastikkirurg

Dr Ann-Charlott Docherty Skogh leg. läkare och överläkare i Plastikkirurgi med specialisering rekonstruktiv kirurgi. Hon har lång och bred erfarenhet av de flesta typer av rekonstruktiva och estetiska ingrepp och har jobbat med estetisk plastikkirurgi sedan 2006.

Hon är utbildad mikrokirurg och specialiserad på bröstrekonstruktion efter cancer och missbildningar. Hon har även omfattande erfarenhet av rekonstruktion inom huvud- och halsområdet.

Dr. Ann-Charlott Docherty Skogh är medlem i Sveriges Läkarförbund, Svensk Plastikkirurgisk Förening, Svensk Förening för Rekonstruktiv Mikrokirurgi och Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi.

Vi hjälper dig att välja rätt implantat, storlek och placering

Hur går operationen till?

Före operationen

Konsultation på Eriksbergskliniken?

Konsultationen är grunden till en lyckad och säker bröstförminskning. När du träffar vår plastikkirurg Dr Ann-Charlott Docherty Skogh kan ställa frågor alla frågor du vill ha svar på. Ni går även igenom dina personliga mål med operationen. För att utesluta eventuella riskfaktorer utvärderas ditt nuvarande och tidigare hälsotillstånd. Hon kommer också att undersöka och utvärdera utseendet på dina bröst, inklusive bröstvårtornas och vårtgårdarnas position och hudens tillstånd.

Ni kommer också att diskutera de sannolika resultaten av bröstförminskningen utifrån dina förutsättningar och unika behov.

Hur förbereder du dig?

Ät näringsrikt

Efter ingreppet börjar din kropp att läka genom att den reparerar sår, ersätter vävnader och näringsämnen som saknas. Näringsrik mat är kroppens naturliga medicin. Maten du äter dagarna före ingreppet kan hjälpa till att fylla på näringsämnen som saknas och förbättra läkningsprocessen efter operationen.

Nå din önskade vikt

Om du går ner i vikt efter att du genomgått en bröstförminskning kan det påverka resultatet av operationen. Minskar du mycket i vikt efter bröstförminskningen kommer dina bröst att se mycket mindre ut än önskat. Viktnedgång kan också påverka huden och formen på dina bröst. Det bästa alternativet är att nå din önskade vikt och behålla den i några månader innan du planerar en bröstförminskningsoperation.

På operationsdagen

En bröstförminskning utförs under narkos och tar 1-23 timmar att genomföra.

När snittet är lagt lyfts och flyttas bröstvårtan och vårtgården till en högre och mer upphöjd position på bröstet. Vid behov kan vårtgården minskas till en storlek som ger ett proportionerligt utseende i förhållande till resten av bröstet. Överflödig brösthud tas bort och kvarvarande hud stramas åt när snitten försluts.

Efter operationen

Efter operationen kommer du till vår uppvakningsavdelning där du stannar en stund och efter omvårdnad kan du åka redan samma dag. Du kan uppleva lättare smärtor som lindras med smärtstillande medicinering. Det är även vanligt med svullnadskänsla och nedsatt känsla. Symptomen går successivt över under de två första veckorna.

En vecka efter operationen träffas vi igen för en första kontroll och efter ca 14 dagar tar vi bort eventuella stygn som finns kvar.

De flesta patienter är rörliga från dag ett och återgår till normala aktiviteter inom 6-8sex veckor. Alla läker dock på olika sätt och tillsammans med vår kirurg diskuterar ni när du kan börja jobba igen.

Påbörja resan till figuren
du alltid velat ha

Frågor och svar

  • När ser jag resultatet av en bröstförminskning?

    Resultaten av en bröstförminskning förbättras gradvis med tiden. Dina bröst bör bli mjukare och naturligare i takt med att läkningen fortskrider. Efter ca 6 månader kan man börja se slutresultatet.

  • Hur ont gör en bröstförminskning?

    Du kommer att vara nedsövd med narkos under ingreppet, men du kan förvänta dig att känna dig öm i några dagar efter operationen. Du kommer att få smärtstillande medicin utskriven och vi rekommendera att placera inplastade isförpackningar över ömma områden för att lindra smärta och svullnad. Om smärtan gradvis inte avtar under de två första veckorna eller blir outhärdlig, kontakta oss.

  • Hur gammal måste man vara för att få göra en bröstförminskning?

    För att få göra en bröstreduktion måste dina bröst ha växt färdigt, vilket varierar från person till person. Med anledning av det finns ingen specifik åldersgräns. Gör du en bröstförminskning i yngre ålder och innan graviditet finns en risk för att du måste göra en ny operation.