Boka Tid Fråga oss

Bröstlyft

Vad innebär ett bröstlyft?

Genomgången graviditet och amning eller större viktnedgång kan påverka hudens elasticitet och ge bröstet en hängande form. Ett bröstlyft görs för att återskapa och föryngra bröstens form.

Beroende på hur mycket lyft som behövs används olika operationstekniker. Bröstlyft kan kombineras med implantat (länk: /brostforstoring-med-implantat) för att uppnå en större bröstvolym och en fastare form om så önskas. Vid begränsat häng kan ett implantat räcka för att åstadkomma det lyft som behövs.

Hur länge håller ett bröstlyft?

Det finns många faktorer som kan påverka hur länge resultatet av ett bröstlyft håller. Några av de vanligaste faktorerna som du kan påverka för att förhindra att dina bröst sträcks. Ha en hälsosam livsstil, ät en näringsrik och balanserad kost samt undvik överdrivet solljus. Genetik spelar en viktig roll för hur din hud åldras.

Om du planerar att skaffa fler barn kanske du vill skjuta upp ditt bröstlyft. Graviditet innebär stora hormonella svängningar och eventuell viktökning vilket påverkar bröstens form.

Bröstlyft i Stockholm

Eriksbergskliniken i Stockholm erbjuder flera tjänster inom bröstkirurgi och utifrån dina mål och förutsättningar tar vi fram en individuell behandlingsplan för just dig. Ditt bröstlyft utförs av vår erfarna plastikkirurgen Dr Ann-Charlott Docherty Skogh, i en klinisk och trygg miljö.

Vår plastikkirurg

Dr Ann-Charlott Docherty Skogh leg. läkare och överläkare i Plastikkirurgi med specialisering rekonstruktiv kirurgi. Hon har lång och bred erfarenhet av de flesta typer av rekonstruktiva och estetiska ingrepp och har jobbat med estetisk plastikkirurgi sedan 2006.

Hon är utbildad mikrokirurg och specialiserad på bröstrekonstruktion efter cancer och missbildningar. Hon har även omfattande erfarenhet av rekonstruktion inom huvud- och halsområdet.

Dr. Ann-Charlott Docherty Skogh är medlem i Sveriges Läkarförbund, Svensk Plastikkirurgisk Förening, Svensk Förening för Rekonstruktiv Mikrokirurgi och Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi.

Vi hjälper dig att välja rätt implantat, storlek och placering

Hur går operationen till?

Före operationen

Konsultation på Eriksbergskliniken

Konsultationen är ett personligt möte med vår plastikkirurg Dr Ann-Charlott Docherty Skogh, där ni lär känna varandra och du får svar på många frågor.

Efter genomgång av dina mål och förväntningar med operationen genomgår du en undersökning och utvärdering. Därefter har vi tillräckligt med underlag för att fastställa om ett bröstlyft är den bästa metoden för att uppnå ditt önskade resultat. För att planera det mest effektiva ingreppet tar vi bland annat hänsyn till hur hängande brösten är, hudens elasticitet, överflödig hud och fett.

Vi har full förståelse för att operationen är ett stort beslut och därför är vårt mål med konsultationen att du känner dig trygg och har förtroende för oss. De flesta av våra patienter känner sig redo att boka tid för operationen direkt under konsultationen. Behöver du mer tid att fundera och planera innan du beslutar så går det alldeles utmärkt. Vid behov kan du kostnadsfritt boka in en till konsultation.

Hur förbereder du dig?

Ät en hälsosam och balanserad kost, drick mycket vatten och motionera regelbundet. Då ger du kroppen den energi som behövs för att genomgå och återhämta sig från operationen.

Både alkohol och tobak kan ha en negativ effekt på läkningsprocessen. Så om du använder tobaksprodukter bör du sluta med det och begränsa din alkoholkonsumtion veckorna före operationen.

På operationsdagen

Under operationen

12 timmar innan operationen behöver du avstå från att äta och dricka. Du kommer även att få andra instruktioner som är viktiga att följa på operationsdagen.

Operationen tar 1-2 timmar och sker under narkos. Efter att snittet har lagts börjar vår kirurg att omforma dina bröst. Den underliggande bröstvävnaden lyfts och omformas för att förbättra bröstens kontur och fasthet. Bröstvårtan och vårtgården återställs till en mer naturlig höjd. Vid behov förminskas vårtgårdarna genom att huden runtom skärs bort. Överflödig brösthud tas bort och kvarvarande hud stramas åt när snitten försluts.

Efter operationen

Innan du lämnar kliniken, vilket vanligtvis är samma dag, får du en anpassad stöd-bh som du använder veckorna efter operationen.

Dina bröst kommer att vara svullna och du kan känna lättare smärta vilken successivt kommer att avta. Det är viktigt att vila så mycket du kan, avstå från vissa fysiska aktiviteter och lyfta tunga saker.

Efter 8-12 veckor är de slutliga resultaten av bröstlyftoperationen mer eller mindre synliga. All ärrbildning är permanent men kommer att fortsätta att blekna med tiden.

Redan en vecka efter operationen träffar du vår plastikkirurg där ni går igenom resultatet och lägger om nya förband vid behov. Hon besvarar även eventuella frågor du vill ha svar på.

Påbörja resan till figuren
du alltid velat ha

Frågor och svar

  • Får man ärr av bröstlyft?

    Som de flesta operationer lämnar bröstlyft ärr. Samtidigt som vi strävar efter att uppnå önskat resultat görs snitten så diskret som möjligt.

    Placeringen av ärret och utseende beror på vilken typ av snitt som används, vilket vår kirurg går igenom under konsultationen.

    Direkt efter operationen och dagarna därefter är ärren som mest röda ut och är mest upphöjda. Med tiden bleknar ärren och blir ljusare och plattare.