Boka Tid Prislista

Medicinsk Botox-behandling mot extrema svettningar (Hyperhidros)

Förutom att användas i estetiska behandlingar har muskelavslappnande medel (i vardagstal Botox) stora användningsområden i medicinska syften. EBK:s legitimerade läkare och sjuksköterskor behandlar även migrän– något som höjer livskvalitén hos de som behandlas.

VAD ÄR MEDICINSK BOTOX MOT HYPERHIDROS?

Botox är ett läkemedel som har använts i decennier inom exempelvis neurologin för behandling av lokala kramp- och muskelspänningstillstånd. Numera förknippas ämnet kanske mest med estetiska injektionsbehandlingar, men vi behandlar även med stor framgång medicinska åkommor som besvärande svettningar med Botox.

Extrem svettning (Hyperhidros) drabbar en liten del av befolkningen, ca 2–3 procent. Hyperhidros innebär en överaktivitet hos svettkörtlar och förekommer oftast i händer, fötter och i armhålor. Svettningarna är inte farliga i sig, men medför ofta stora sociala besvär.

Med hjälp av injektioner med Botox behandlas den här typen av svettningar på ett effektivt sätt och har förbättrat livskvaliteten avsevärt för många människor med Hyperhidros.

VANLIGA FRÅGOR:

Hur går en Botox-behandling mot extrema svettningar till?
I besöket ingår alltid en inledande konsultation med någon av våra legitimerade läkare och sjuksköterskor. Efter bedövning görs injektionerna lokalt på det berörda området.

Hur länge håller effekten av behandlingen?
Botolinumtoxinet blockerar svettkörtlarna under cirka 3–6 månader. Därefter behövs en ny behandling.

Finns det några biverkningar av Botox-behandling?
Eventuella biverkningar av Botox är ovanliga, oftast lokala och alltid övergående. I sällsynta fall kan kunder uppleva ökad svettning på andra områden de första veckorna, men det är bara tillfälligt. Jobbar du med händerna, till exempel som kirurg eller musiker, bör du känna till att finmotoriken i händerna kan påverkas något.

Vad ska jag tänka på efter behandling med Botox?
Undvik att röra vid det behandlade området sex timmar efter behandlingen. Undvik också intensiv träning och flygresor de närmaste dagarna efter behandling.

När ska man undvika att göra Botox-behandling?
Man bör generellt undvika injektionsbehandlingar om man tar blodförtunnande läkemedel. Är du gravid eller ammande avråder vi också från behandling.