Bröstförminskning

Vid en bröstförminskning tas en del av vävnaden bort så att tyngden och volymen minskar och bröstet får en mer estetisk tilltalande form. Vi rekommenderar att du gör en mammografi som skall vara högst ett år gammal innan en bröstförminskning om du är 40 år eller äldre.

Ärren vid lyft- och bröstförminskning ser likadana ut och kan liknas vid ett upp-och nedvänt ”T” samt ärr runt själva bröstvårtan.

Vid ett bröstlyft tas dock enbart hud bort och ingen bröstvävnad.

Operationen

På operationsdagen tas alltid preoperativa foton och markering för var snitten skall läggas. Bröstförminskning utförs i narkos och tar ca 2 timmar. Huden och bröstvävnaden omfördelas så att bröstet får en fastare form och så att bröstvårtan placeras högre.

Efter operationen

Du behöver inte övernatta på kliniken utan kan gå hem samma dag. Undantagsvis måste en dränageslang läggas in i bröstet om det är lättblödande, så att blod och vätska kan dräneras ut. Det blir då kvar då du går hem. Instruktioner hur du sköter detta får du innan hemgång.Du kommer att få recept på värktabletter. Du bör ha någon som hämtar dig och någon som kan stanna hos dig över natten. Sport BHn som du får skall du använda dag och natt i 3 veckor och sedan dagtid i 5 veckor till. Kirurgtejpen närmast såret skall du låta sitta på till återbesöket efter ca 1 vecka. Såret är sytt med trådar som försvinner av sig själva och trådändarna klippes vid återbesöket. Du får duscha när dränageslangarna är borttagna. För bästa ärrläkning rekommenderar vi att du tejpar ärren i 6 månader efter operationen och att du byter den med 7 till 10 dagars mellanrum. Huden blir ansträngd av tejpbyten som sker för ofta. Det är vanligt att brösten är svullna och känns stumma de första veckorna efter operationen. Det är viktigt att du rör på dig redan dagen efter operationsdagen. De första 2 veckorna kan du röra dig hemma och gå kortare promenader. Efter 2 veckor kan du börja ta längre promenader. Efter 6 till 8 veckor kan du börja med lättare styrketräning.

Risker och problem

Blödning är vanligast de första 24 timmarna efter operationen och ibland blir det så att blödningen måste tas bort genom ett kortare ingrepp i narkos. Infektion märks då bröstet blir rött eller svullet, du får feber eller mer ont efter att det gått några dagar efter operationen . Du får då antibiotika. Sårkrångel är vanligt vid bröstförminskning och särskilt i ett område mitt under bröstet där det är som stramast. Det blir ett sår som tar lite längre tid på sig att läka än normalt. Det är mycket större risk för detta om du röker.

Känselpåverkan är vanligt de första veckorna eller månaderna efter operationen men känseln brukar successivt komma tillbaka. Vid enstaka tillfällen kan det bli så att nervändarna inte hittar varandra och det blir en kvarstående känselpåverkan. Blodpropp i ben eller lunga är en risk som alltid finns vid kirurgiska ingrepp men som inte är så vanlig vid bröstkirurgi. I vissa fall ges proppförebyggande läkemedel i samband med operationen och ibland även efteråt.

Hudöverskott kan finnas vid ärrens slut och slutresultatet kan bedömas först efter ett halvår. De flesta ojämna hudveck slätar ut sig men i vissa fall måste korrigering göras med ett mindre ingrepp. Amningsförmågan kan komma att påverkas av en bröstförminskning men många kan amma efteråt ändå. Vissa skulle inte ha kunnat amma i alla fall då stor tung byst i sig kan ge amningsproblem.


 

Erbjudanden

CoolSculpting + EMSculpt = SANT! Spara upp till 17.700 på din EMSculpt och CoolSculpting kombo-behandling

CoolSculpting + EMSculpt = SANT! På EBK kombinerar vi många av våra behandlingar för att uppnå bästa resultat. Bland annat i ...

Månadens produkt. Fantastiska restoring retinol booster från IMAGE

Underverk för din vintertrötta hud. Färbättrar din hud till perfektion med näring av omega-3, omega-6 oljor och retinol. En ...

Kostnadsfria konsultationer.

På EBK tar vi dina tankar och funderingar kring plastikkirurgi på största allvar. Att fatta ett beslut om ett plastikkirurgiskt ...